Bilgi Sisteminin Yazılım Yetenek Olgunluk Modeli ile İlişkisi



PACE yazılımı Java 2 Enterprise Edition (J2EE) teknolojisinin N-katmanlı olarak uygulanması ile ortaya çıkarılmıştır.

Yazılım platform, uygulama sunucusu ve veritabanı bağımsız olarak geliştirilmiştir.
CMM (Seviye 3) PACE'in desteklemeyi amaçladığı temel standarttır. Bunun nedeni, CMM modelinin dünya çapında yoğun olarak benimsenmesidir. Buna ek olarak, Yazılım Mühendisliği Enstitüsü (SEI), CMM seviye 3'ü organizasyondaki yazılım mühendisliği ve yönetim süreçlerinin tüm projeler bazında etkin bir şekilde kurumsallaşmasını sağlayan altyapıyı sunan seviye olarak tanımlamaktadır CMM'in her seviyesi Anahtar Süreç Alanlarına (Key Process Areas - KPA) ayrılmıştır.

SEI bu alanları, yerine getirildiğinde organizasyonun süreç yeteneğini tesis etmesi açısından önem teşkil eden belirli bir grup hedefin gerçekleştirilmesini sağlayan faaliyetler kümesi olarak tanımlamaktadır  PACE yazılımının CMM seviye 2 ve 3'ün ilgili Anahtar Süreç Alanlarından herbirini ne şekilde ele aldığı aşağıda verilmiştir.

Gereksinim Yönetimi (Requirements Management): Farklı gereksinim tipleri tanımlanır ve bunlar, Gereksinim Durumu ve Gereksinim İstikrarı ölçümleri ile izlenir. Ayrıca, gereksinimlerdeki değişiklikler resmi değişiklik yönetimi
mekanizmaları ile gerçekleştirilir.

Yazılım Projesi Planlama (Software Project Planning): 
Yazılımın boyut, iş gücü ve takvim tahminleri fonksiyon noktası tahminlemesi (function point estimation), nesne noktası tahminlemesi (object point estimation) ve COCOMO II (Constructive Cost Modeling) metodolojileri ile yapılır. Buna ek olarak, yazılım projesinin iş paketi yapısı ve takvimi oluşturulur, proje riskleri tanımlanır, projenin yazılım ve donanım envanterleri yönetilir.

Yazılım Projesi Takibi (Software Project Tracking and Oversight): 
Yazılım projesinin iş gücüne, kalitesine, takvimine, üretkenliğine yönelik birçok ölçüm izlenir. Gerektiğinde, proje takvimi güncellenir. Aynı zamanda, projenin riskleri risk matrisi yardımıyla izlenir. Son olarak, proje çerçevesinde çıkarılan dersler kazanılan tecrübenin kuruluşun geneline yayılımını sağlamak üzere kaydedilir.

Yazılım Kalite Güvence (Software Quality Assurance):
Kalite faaliyetleri planlanır ve izlenir, denetleme sonuçları kaydedilir, uygunsuzlukların çözümlenmesi gerçekleştirilir.
Yazılım Konfigürasyon Yönetimi (Software Configuration Management): Konfigürasyon maddeleri (yazılım ürünleri) belirlenir ve tanımlanır. Ayrıca, konfigürasyon maddelerinin durumları ilgili gruplara ve kişilere yazılımda hazırlanan durum raporlarıyla bildirilir. Buna ek olarak, konfigürasyon kontrol kurullarının onayına tabi olan ilgili değişiklik formlarının doldurulması sonucu konfigürasyon maddelerinde değişiklikler yapılır.

Organizasyon Süreç Odaklılığı (Organization Process Focus) VE Organizasyon Süreçlerini Tanımlama (Organization Process Definition): 
Yazılım geliştirme sürecinin yürütülmesi ve iyileştirilmesi gerekli talep ve onay mekanizmaları yardımıyla gerçekleştirilir. Bunun yanında, yazılım projeleri kapsamında yerine getirilen süreçler ve faaliyetler tanımlanır, bunlar daha sonra proje iş paketleri oluşturulurken ve iş atamaları yapılırken kullanılır. Tüm projelerde tamamlanan işler sonucu toplanan iş gücü ve maliyet ortalamaları raporlanır. Bu raporlar süreçlerin ve aktivitelerin performanslarının ölçülmesi amacıyla kullanılır. Bir faaliyetin prosedürünün değiştirilmesinin etkileri de faaliyet versiyonlama mekanizması sayesinde izlenebilir. Projenin seçtiği yazılım geliştirme sürecine tekabül eden organizasyonel standartlar kullanıcılara sunulurak günlük işleyişte kolaylık sağlanır.

Bütünleşik Yazılım Yönetimi (Integrated Software Management):
Proje takvimi, projenin yazılım geliştirme planına göre organizasyon çapındaki süreç veritabınından gerekli süreçler ve faaliyetler seçilerek oluşturulur. Geçmiş ölçüm ve tahmin değerleri yeni yapılacak tahminlerde kullanılmak üzere kullanıcıların kullanımına sunulur.
Gruplararası Koordinasyon (Intergroup Coordination): 
Geliştirme ekipleri arasındaki bağımlılıklar iş paketleri ve takvim oluşturulurken belirtilir. Belirli olaylar gerçekleştiğinde ilgili kişileri haberdar etmek üzere otomatik mesajlar gönderilir.
Eş Gözden Geçirmeleri (Peer Reviews): Eş gözden geçirmeleri proje takviminde planlanır. Yapılan eş gözden geçirmelerinin sonuçları kaydedilir ve bunlarda tespit edilen problemlerin veya işlemlerin durumu eş gözden geçirme raporlarından referans verilen formlar sayesinde izlenir. Buna ek olarak, Gözden Geçirme Durumu ölçümü yardımıyla,
eş gözden geçirmeleri analiz edilir.
Eğitim Programı (Training Program): 
Bu anahtar süreç alanı ile ilgili olarak şu özellikler sağlanır: eğitimlerin
tanımlanması, eğitim planlarının yapılması, tamamlanan eğitimlerin kayıtlarının tutulması, personelin eğitime katılması sonucunda becerilerinin otomatik olarak güncellenmesi.
"quotation..."

Yorumlar

En çok okunanlar

Cloud Computing Reference Architecture: An Overview

Cloud Architecture

Teknolojik Altyapıdan Ne Anlıyoruz?

Run SAP İş Ortağı Programı, En İyi Çözüm Operasyonunu Nasıl Sağlar?

Artırılmış Gerçeklik nedir ve hangi alanlarda kullanılıyor?

KÖRLER ÜLKESİNE KRAL OLMAK

BİG DATA MANAGEMENT

CLOUD COMPUTING – An Overview

Blockchain, sözleşmelerin dijital koda yerleştirildiği ve şeffaf paylaşılan veri tabanlarına depolandığı, silinmesi, değiştirilmesi ve düzeltilmesinden korunan bir dünyayı hayal edebiliriz.