Artırılmış Gerçeklik nedir ve hangi alanlarda kullanılıyor?
Artırılmış gerçekliğin temelinde “bağlam bilinçli sistemler” vardır. Bağlam bilinçli sistemler, kullanıcıların içinde bulundukları yer, nesneler, durum, aksiyon gibi bağlamları tanımaya yönelik ve tanıma işlemi sonucunda da ihtiyaç duyabilecekleri veya ilgili olabilecekleri bilgilerin getirilmesi ile ilgili bir sistemdir.
Türkçeye Artırılmış Gerçeklik ya da Zenginleştirilmiş Gerçeklik olarak çevirilen “Augmented Reality”, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı, doğrudan veya dolaylı fiziksel görünümü olarak tanımlanır. Bir olay mobil cihaz, akıllı gözlük ya da tablet bilgisayarınızın kamerası yardımı ile gerçek dünyada işlevsel hale gelmektedir.
Artırılmış gerçeklik üç aşamada oluşur. Bunlar; bağlam tanıma, içerik getirme ve içerik gösterimidir. Cihazların cisim tanıma özelliklerinin kullanılması ile sanal ortamda yaratılan nesneler, gerçek dünyada cihazın algıladığı görüntünün üzerine eklenmesi ile oluşur.
Artırılmış gerçeklik size, yeni bir eve taşındığınızda ya da evinizin var olan dekorasyonunu yenilemek istediğinizde mobil cihazınızı evin içinde gezindirerek farklı alternatifleri görebildiğiniz ve eğlenceli şekilde görüntüler yardımıyla da sonucun nasıl olacağından kuşku duymayarak evinizi değiştirebildiğiniz uygulamalar sunuyor. Bu konuda IKEA ve Marshall Boya bu teknolojiyi rakiplerinden önce kullanan firmalardandır.
Pizza Hut ise, paket servislerinde pizza kutularının üzerinden kampanya videosu izletmiş ve video sonundaki linkler ile tüketicileri istediği şekilde yönlendirmişti.
Türkiye’de firmalar tarafından artırılmış gerçeklik kullanımı ürün pazarlama amacıyla yaygınlaşmaya başlamıştır. Renault reklam kampanyası için oluşturduğu görselin üzerinde telefonunuzun kamerası ile görüntüleyebileceğiniz reklam videosu gizlemiş, Fenerbahçe Spor Klubü ise taraftarları için tasarladığı t-shirtlerin üzerine uygulama ile okunabilen video eklemiştir.
Marshall boyanın “Gör&Boya” mobil uygulaması ile öncülük ettiği teknoloji kullanımı, rakip firmaları tarafından izlenilerek Filli Boya “Mimar Benim”, Dyo ise “Düşle Yap Olsun” uygulamalarını geliştirmiştir. Uygulamalar hala yayında, deneyebilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi için geliştirilen uygulama sayesinde ise mobil cihazınız müze gezinizde size rehberlik ediyor. Eserlerin üzerindeki figürleri cihazınıza okutarak açıklama, İngilizce çevirileri gibi bilgiler sunarken, kitapların sayfalarını da değiştirebiliyorsunuz.
Reklamcılık dışında Eğitim alanında canlı kitap uygulamalarında ve Tıp, Turizm, Eğlence, Oyun, Güvenlik gibi alanlarda da kullanımı yaygınlaşmaktadır. Diğer tüm yeni teknolojiler gibi ucu bucağı olmayan, kullanım alanları hayal gücünüzle sınırlı olan artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanımının daha da yaygınlaşması bekleniyor.
Yorumlar
Yorum Gönder